Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از سی‌بی‌اس اخیرا ژاپن شاهد رشته‌ای از اعلام‌ها در زمینه پیشرفت‌های درمانی با استفاده از سلول‌های بنیادی بوده است که در راستای تلاش این کشور برای یافتن جایی پایی در «پزشکی ترمیمی» با استفاده از کشت سلول‌های سالم برای جایگزینی سلول‌های بیمار، آسیب‌دیده یا از کار افتاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ماه گروهی از پژوهشگران دانشگاه اوزاکا موفقیت یک درمان تجربی بر روی چهار بیمار مبتلا به بیماری قرنیه چشم را اعلام کردند. این بیماران که در دهه‌های ۳۰ تا ۷۰ زندگی بودند، پیوند سلول‌های قرنیه ساخته‌شده از سلول‌های بنیادی رشد داده شده در آزمایشگاه به نام «سلول‌های بنیادی پرتوان القایی» (iPS cell) دریافت کرده بودند. پس از یک سال بینایی سه نفر از این بیماران بهبود پیدا کرده بود و هیچکدام‌شان دچار عارضه جانبی نشدند.

 درمان نابینایی قرنیه‌ای با سلول‌های بنیادی اهدایی افراد درگذشته سلول‌های بنیادی پرتوان القایی چه هستند

«سلول‌های بنیادی پرتوان القایی» (iPS) نوعی از سلول‌های بنیادی هستند که با ایجاد تغییرات ژنتیکی از سلول‌های بالغ مثلا سلول‌های پوست به دست می‌آیند و دانشمندان ژاپنی برای نخستین بار در تولید آنها پیشگام بوده‌اند. 

 شینیا یاماناکا، پژوهشگر ژاپنی و همکارانش در سال ۲۰۰۷ کشف کردند چگونه می‌توان سلول بالغ پوست یا سلول‌ خونی انسان را به سلول‌های بنیادی نابالغ تبدیل کرد و بعد از این سلول‌های بنیادی برای ساختن انواع سلول‌ها مانند سلول‌های عصبی، عضلانی، غضروفی یا عضله قلب استفاده کرد. این نوع سلول‌های بنیادی که «سلول‌های بنیادی پرتوان القایی» (iPS) نامیده شدند، مشکلات مربوط به استفاده از سلول‌های بنیادی به دست آمده از رویان‌های آزمایشگاهی از جمله مسئله رد شدن بوسیله دستگاه ایمنی و نیز مشکلات اخلاقی مربوط به تخریب رویان را نداشتند.

تولید سلول‌های بنیادی پرتوان القایی از سلول‌های پوست

پس از اینکه یاماناکا به علت این کشف در سال ۲۰۱۲ برنده جایزه نوبل پزشکی یا فیزیولوژی شد، پژوهش‌های سلول‌های بنیادی iPS گسترش بیشتری پیدا کرد.

یاماناکا به این علت به تحصیل پزشکی پرداخت که پدر خودش به هپاتیت C مبتلا بود- بیماری که ۲۰ سال بعد قابل‌درمان شد. به گفته او اگر سلول‌های iPS به عنوان یک محیط واسط آزمایشی در دسترس بودند، چنین درمانی می‌توانست بسیار سریع‌تر ایجاد شود.

از آن هنگام به بعد کارآزمایی‌های متعدد در مقیاس کوچک برای استفاده از این سلول‌های بنیادی برای درمان بیماری‌هایی مانند «تباهی لکه زرد» یا «دژنراسیون ماکولا» مربوط به سن (که نابینایی ایجاد می‌کند)، بیماری پارکینسون و اختلالات آرتریتی (التهاب مفاصل) انجام شده است. 

امیدهای برای آینده

یک نوزاد شش روزه مبتلا به نوعی اختلال کبد در سال ۲۰۲۰ با دریافت درمان یا سلول‌های iPS زنده ماند تا به سنی برسد که امکان پیوند کبد برایش فراهم شود. همچنین درمان با پیوند سلول‌ بنیادی در سال ۲۰۱۹ برای آسیب‌های طناب نخاعی در ژاپن تایید شد.

iPS همچنین امیدهایی برای درمان بیماری‌های لاعلاج و نادری مانند ALS (اسکلروز جانبی آمیوتروفیک) یا بیماری «لو گریگ» و آلزایمر ایجاد کرده است.

کشف یاماناکا همچنین راه‌حلی برای معضل سیاسی و اخلاقی استفاده از سلول‌های بنیادی رویانی که از تخمک لقاح‌یافته انسانی به دست می‌آیند ایجاد می‌کند.

ایجاد سلول‌های بنیادی iPS که منشا اولیه‌شان بدن خود فرد است، خطر رد پیوند را که در استفاده از سلول‌های بنیادی اهدایی وجود دارد، برطف می‌کند. رده‌های بی‌انتهایی از سلول‌های iPS را می‌توان در آزمایشگاه از مقدار اندکی در حد دو قاشق چایخوری سلول پوستی یا خونی بیمار رشد داد.

در عین حال، برای کاهش هزینه بالای مورد نیاز برای ایجاد سلول‌های iPS برای هر بیمار، یک بانک سلول‌های اهدایی با همکاری صلیب سرخ ژاپن ایجاد شد که درصد کوچکی از جمعیت را که به اصطلاح «ابردهنده» (super donor) هستند و خونشان را می‌توان برای افراد با انواع متفاوت ایمونولوژیک به کار برد، شناسایی کرد.

بیماران قرنیه در کارآزمایی دانشگاه اوزاکا این سلول‌های iPS تولید شده از این دهنده‌ها دریافت کرده بودند.

البته استفاده از سلول‌های iPS اکنون دیگر محدود به ژاپن نیست و این فناوری قدرتمند که به سادگی قابل‌اقتباس است، اکنون در بسیاری از کشورهای دیگر هم به کار می‌رود.

اما با اینکه استفاده از iPS امیدهایی برای آینده ایجاد کرده است، هنوز زمان زیادی تا تایید آن به عنوان یک روش درمانی برای بیماری‌های گوناگون باقی مانده و نیاز به تحقیقات بسیار بیشتری در این زمینه وجود دارد. در حال حاضر سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) فقط پیوند سلول‌های بنیادی خونی را برای درمان سرطان‌ها و اختلالات خونی و دستگاه ایمنی تایید کرده است.

کد خبر 671092 برچسب‌ها پیوند اعضا ژاپن سلول بنیادی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: پیوند اعضا ژاپن سلول بنیادی سلول های بنیادی پرتوان القایی استفاده از سلول های بنیادی سلول های iPS برای درمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۳۱۳۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درمان بیماری‌های کلیوی با سم این حشره خطرناک

به گزارش خبرآنلاین، طب سنتی چین در حال حاضر هزاران سال است که برقرار است و اولین نوشته‌های آن به ۲۰۰ سال قبل از میلاد با اشاره به طب گیاهی و طب سوزنی از تئوری و عمل تا تشخیص و درمان باز می‌گردد.

به نقل از آی‌ای، اکنون پژوهشگران دریافته‌اند که طب چینی می‌تواند کلید درمان بیماری‌های کلیوی باشد.

آنها به صدپای سر قرمز چینی(Scolopendra subsidies mutilans) اشاره دارند که حاوی آلکالوئیدهایی است که در طب سنتی چین برای درمان بیماری‌های کلیوی استفاده شده است.

صدپایان (Centipede) نام یک رده از بالارده هزارپایان است. آنها گوشت‌خوارند و ضمائم سر آنها شبیه به ضمائم سر حشرات است. این جانوران یک جفت شاخک و یک جفت آرواره بالا و یک یا دو جفت آرواره پایین دارند و تعداد بندهای آنها به ۱۷۷ بند می‌رسد و هر بند، به‌جز بند پس از سر و دو بند آخر بدن، دارای یک جفت پای مفصلی است و ضمائم بند اول به چنگال‌های سمّی تغییر یافته ‌است.

آلکالوئیدهای صدپاها برای درمان بیماری کلیوی

به گزارش ایسنا، صدپایان سر قرمز چینی ۲۰ سانتیمتر طول دارند و مملو از سم هستند و در عین حال می‌توانند جان افراد مبتلا به بیماری کلیوی را نجات دهند.

این موجود چند پا میزبان آلکالوئیدهایی است که کاهش التهاب و فیبروز کلیه را در کشت سلولی نشان داده است. این دو حالت به بیماری کلیوی کمک می‌کنند.

آلکالوئید(alkaloid) به هریک از ترکیبات آلی شیمیایی گفته می‌شود که دست کم دارای یک اتم نیتروژن در حلقه هتروسیکلیک هستند. مشخصه آلکالوئیدها داشتن ترکیبات نیتروژنی است. تاکنون بیش از ۱۰ هزار آلکالوئید در طبیعت یا در آزمایش‌های شیمیایی شناسایی شده‌ است.

بر اساس بیانیه محققان، ترکیبات مورد مطالعه در طب چینی، از جمله زهر وزغ برای درمان سرطان ثابت شده است که می‌توان از آن دارو تولید کرد.

این امر الهام بخش یونگ-ژیان چنگ و تیمش شد تا متابولیت‌های ثانویه تولید شده توسط صدپای سر قرمز چینی را بررسی کنند.

درمانی هزاران ساله

بیانیه محققان خاطرنشان کرد: هزاران سال است که صدپای سمی در درمان بیماری‌هایی از جمله صرع، سل، سوختگی و بیماری‌های قلبی و عروقی استفاده می‌شود.

این پژوهش در یک محیط آزمایشگاهی انجام شد که در آن نمونه‌ای از پودر صدپای خشک شده را با اتانول مخلوط کردند تا تعداد قابل توجهی از ترکیبات را از حیوانات استخراج کنند.

سپس برای شناسایی ترکیبات موجود در آنها با استفاده از تکنیک‌هایی مانند کروماتوگرافی و طیف‌سنجی، این ترکیبات جدا شدند.

پژوهشگران پس از شناسایی ترکیبات، ۱۲ آلکالوئید کینولین و ایزوکینولین جدید را کشف کردند که برخی از آنها ترکیبات مولکولی منحصر به فردی را به نمایش گذاشتند.

علاوه بر این، آنها ۶ آلکالوئید دیگر را که قبلاً در این گونه یا گیاهان مشاهده شده بود، پیدا کردند.

در کشت سلولی، برخی از آلکالوئیدها خواص ضد التهابی نشان دادند، در حالی که برخی دیگر نیز توانایی کاهش فیبروز کلیه را نشان دادند.

محققان می‌گویند: این تجمع بافت همبند با بیماری مزمن کلیوی مرتبط است و با التهاب تحریک می‌شود.

مؤثرترین آلکالوئید دو کاره

پژوهشگران افزودند که پروتئینی را شناسایی کرده‌اند که در فیبروز کلیه نقش دارد و توسط مؤثرترین آلکالوئید دو کاره قابل هدف‌گیری است.

این پروتئین با فیبروز کلیه مرتبط است، زیرا تحت تأثیر قوی‌ترین آلکالوئید موجود در زهر صدپا قرار دارد.

این نشان‌دهنده مکانیسم بالقوه‌ای است که از طریق آن آلکالوئید می‌تواند در درمان بیماری کلیوی مفید باشد.

این کشف می‌تواند راه را برای تحقیقات آینده و توسعه درمان‌های بالقوه برای بیماری‌های کلیوی که یک نگرانی بهداشتی مهم در سطح جهانی است، هموار کند.

این مطالعه در مجله Natural Products منتشر شده است.

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903080

دیگر خبرها

  • چرا بدن درد می‌گیریم؟
  • کسب رتبه ۱۳ تولید علم سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی در جهان
  • توصیه‌هایی برای مقابله با بیماری آسم
  • هزینه‌های درمان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان‌های زاهدان رایگان شد
  • راهی جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌های روده
  • از ساخت داروی درمان دیسک کمر تا تلاش موفق کشتی‌گیران فرنگی برای کسب تمام سهمیه‌های المپیک
  • درمان بیماری‌های کلیوی با سم این حشره خطرناک
  • سل تراپی معجزه نمی کند/ حداقل دو سوم سرطانی ها در ایران حتماً زنده می مانند
  • دیدن و بوییدن غذا ممکن است به راه جدیدی برای درمان دیابت تبدیل شود
  • درمان بیماری کلیوی با سَم صدپایان!